Thursday 6 August 2015

Gulai Masam Tempoyak Ikan Talapia

♥♥Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang♥♥

Resepi Gulai Masak Tempoyak Ikan Talapia

Ini permintaan orang puasa. Tak apa, kita tak puasa kita masak untuk orang berpuasa sama pahala kita dapat macam orang yang berpuasa. Ok ni nak kongsi resepi cara masak. Lain orang lain cara.

Bahan-bahan 

1. Ikan Talapia dikerat 3 (Lain2 ikan pun boleh)
2. Cili Api
3. Kunyit Hidup
4. Daun Kesum
5. Asam Keping
6. Tempoyak
7.Bunga Kantan
8. Air 

Cara Masak

1. Tumbuk lada dan kunyit.
2. Masukan lada dan kunyit yang dah ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama air, dan tempoyak. Kacau semua bagi sebati agar tempoyak tadi tak ketul-ketul.
3. Kemudian masukan ikan, daun kesum, asam keping serta garam. Boleh tambah tempoyak kalau rasa kurang pekat. Tapi bila dah masak kuah akan bertambah pekat. Kalau nk lagi sedap guna tempoyak baru. AA ni tempoyak baru yang mak mertua bagi. Tak sampai pun seminggu. 
4. Dah tengok menggelegak dan rasa pun dah ok, bolehlah angkat.

Alhamdulillah nampak macam sedap. Makanan macam ni memang feberet En. Faizali  Siap hirup lagi kuah. Nampak dia makan macam berselera je. AA tengok je sebab AA tak makan ikan talapia kalau masak berkuah macam ni. Kalau ada yang nak cuba tu selamat mencuba ye..

0 comments:

Post a Comment

 

.. Amni Arica Faizali .. Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template